La intervenció de tota la comunitat, més enllà de l’aportació de les Institucions, és una eina clau per poder produir el canvi social davant situacions de problemàtica social en què es troben els col·lectius més vulnerables de la societat, inclòs el de les persones amb discapacitat i/o amb vulnerabilitat social. Aquesta és una de les conclusions més importants de la jornada sobre els “Nous reptes socials: eines per a la transformació” organitzada per ASPID i desenvolupada aquest matí a Lleida.
La XXIII Jornada Tècnica d’ASPID ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida i ha comptat amb la participació de 95 inscrits (majoritàriament professionals i estudiants de l’àmbit social) i 8 ponents.
Els participants han coincidit en què per construir una comunitat que garanteixi el drets dels seus membres cal assegurar la inclusió de totes les persones, l’apoderament col·lectiu i el treball en xarxa entre tots els agents socials. “Només amb aquestes condicions es podrà assolir un canvi social que eviti desigualtats i marginacions”, ha afirmat un ponent.
La jornada ha comptat amb la participació de diversos experts en sociologia, treball social i psicologia social, procedents de les entitats del Tercer Sector i del món universitari (Institut de Govern i Polítiques Públiques IGOP, Casal dels Infants - ECAS, Taula d'Entitats del Tercer Sector - M4Social, Universitat de Lleida - Càtedra d'Innovació Social).
En el decurs de la trobada han estat tractats temes com l’acció comunitària com a eina de transformació social, les estratègies de les entitats socials davant les noves problemàtiques socials, el disseny de projectes innovadors per construir comunitat amb els recursos de l'entorn o les eines en noves tecnologies per a la transformació social.