- ECOM considera que la decisió presa pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de traslladar persones amb discapacitat a qui es detecta símptomes d’haver contret el coronavirus a la Casa del Mar, un equipament públic, és un tracte discriminatori quan als pacients dels hospitals se’ls està traslladant a hotels habilitats.
- Donada la desprotecció a què està exposat el col·lectiu en la gestió de la pandèmia, ECOM demana que, un cop arribin les remeses que estan en camí, es facin proves ràpides a les persones amb discapacitat –tant les que viuen en centres com les que reben l’atenció en els seus propis domicilis ja sigui a través de l’assistència personal o l’atenció domiciliària– així com també als i a les professionals que les atenen. Recorda també que cal garantir-los material de protecció i seguretat per poder prestar l’atenció amb la màxima seguretat.
- Exposa que les persones amb discapacitat física tenen el mateix dret a la salut que qualsevol altra persona i que per la seva major fragilitat de salut han de ser objecte de tractament preferencial, i en cap cas excloses o secundaritzades en les cures de salut i socials.
- Davant el possible col·lapse de les Unitats de Cures Intensives, exigeix que no es discrimini per raó de discapacitat en els protocols clínics, i reivindica que qualsevol decisió mèdica ha d’estar presidida per la protecció del dret humà a la vida sense excepcions.
- Prega que en la gestió de la pandèmia es tinguin presents els mandats internacionals com la Convenció de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, amb qui totes les Administracions Públiques estan compromeses.
Barcelona, 25 de març de 2020. Arrel de la decisió presa pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de traslladar persones amb discapacitat amb símptomes d’haver contret el coronavirus a la Casa del Mar de Barcelona, ECOM posa de manifest la seva preocupació per la desprotecció a què estan exposades les persones amb discapacitat física davant la COVID-19. Per ser aquest col·lectiu, junt amb el de la gent gran, un dels més vulnerables i amb major fragilitat de salut, ECOM exigeix, en la gestió d’aquesta pandèmia, la priorització de l’atenció a aquestes persones, tot tenint en compte les seves necessitats especials, i també que se’ls doni un tracte igualitari amb la resta de la població.
ECOM considera que el trasllat de persones amb discapacitat a qui es detecta símptomes d’haver contret el coronavirus a la Casa del Mar és un tracte discriminatori quan als pacients dels hospitals se’ls està traslladant a hotels habilitats.
D’altra banda, donada la desprotecció a què està exposat el col·lectiu, i davant la imminent arribada de test ràpids de detecció de coronavirus, ECOM demana que s’apliquin aquestes proves ràpides a les persones amb discapacitat –tant les que viuen en centres com les que reben l’atenció en els seus propis domicilis ja sigui a través de l’assistència personal o l’atenció domiciliària– així com també als i a les professionals que les atenen. Recorda que, des dels inicis de la pandèmia, donada la manca de material de protecció, l’atenció a aquestes persones s’està fent de manera precària i sense mesures de seguretat, el que les està exposant COMUNICAT DE PREMSA constantment a risc de contagi. “Les persones amb discapacitat física tenen un major risc de contraure la COVID-19, degut a les barreres a què han de fer front per accedir a la higiene i per la dependència que tenen del contacte físic amb el medi ambient o les persones que els fan el suport, ja que moltes d’elles necessiten cures diàries, mobiltzacions o suport per a la seva autonomia. Cal recordar també que moltes persones tenen afectacions respiratòries causades per certes discapacitats”, explica Antonio Guillén, president d’ECOM.
ECOM demana a les Administracions Públiques que tinguin presents els mandats internacionals com la Convenció de les Persones amb Discapacitat de l’ONU, amb qui totes estan compromeses, en la gestió de la pandèmia. I recorda, com està recollit a la Convenció, que totes les persones amb discapacitat tenen el mateix dret a la salut que qualsevol altra persona. “Per la seva major fragilitat de salut les persones amb discapacitat haurien de ser objecte d’un tracte preferencial, i en cap cas excloses o secundaritzades en les cures de salut i socials”, comenta Guillén.
També, davant el possible col·lapse de les Unitats de Cures Intensives les properes setmanes, ECOM exigeix a les Administracions Públiques que no es discrimini per raó de discapacitat en els protocols clínics, i reivindica que qualsevol decisió mèdica ha d’estar presidida per la protecció del dret humà a la seva vida sense excepcions. “Estem especialment preocupats davant les informacions sobre unes recomanacions de ‘triatge’ en les UCIs basades en l’esperança de vida del pacient, l’edat ‘biològica’ o el ‘valor social’”, diu Guillén. “No es pot sacrificar a ningú per una presumpta eficiència de la vida, és una qüestió de drets humans”, afegeix.
Junt amb la priorització de les persones amb discapacitat física en l’atenció sanitària, ECOM demana que es reforcin els serveis de teleassistència per garantir l’atenció a les persones amb discapacitat física, donada la situació de confinament i el tancament de molts serveis.
Sobre ECOM. ECOM és un moviment associatiu creat el 1971, que aglutina 120 entitats de persones amb discapacitat física de tota Espanya (108 de Catalunya) i que té una doble missió: d’una banda, defensar l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física per assolir la plena inclusió social i millorar la seva qualitat de vida, amb l’apoderament de les persones com a eix vertebrador; i, de l’altra, enfortir el sector associatiu de la discapacitat física a través de la participació, la representació i el seu apoderament. www.ecom.cat
+ info: Sílvia Riu, responsable de Comunicació. Tel.: 639 071 634 i comunicacio@ecom.cat.